Κριτικές βιβλίων

Χνότα στο τζάμι

Σημείωση: Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι στα Ελληνικά και από όσο ξέρω δεν έχει μεταφραστεί σε κάποια άλλη γλώσσα. Οπότε θα γράψω μόνο ένα άρθρο στα Ελληνικά.

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Τίτλος: Χνότα στο τζάμι

Εκδότης: Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Το Χνότα στο τζάμι θα έλεγε κανείς είναι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Για μένα αγγίζει τα λεπτά όρια της επιστημονικής φαντασίας και μιας τρομακτικής έκδοσης της πραγματικότητας, που είναι στα χέρια μας αν θα την αποφύγουμε.

Παρουσιάζεται μια πόλη τρομοκρατημένη, στην οποία το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής θεωρείται απειλή και πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα έχουν απαγορευθεί για την ασφάλεια των κατοίκων της. Τα δελτία ειδήσεων σκορπούν τον φόβο, παρουσιάζοντας σε καθημερινή βάση νέα τρομοκρατικά χτυπήματα που είτε έγιναν στην πόλη, είτε η αστυνομία τα σταμάτησε εγκαίρως. Η απειλή ενός νέου επιτυχημένου τρομοκρατικού χτυπήματος καθιστά αναγκαία την στενή παρακολούθηση όλων των κατοίκων με κάμερες παντού, συνεχή έλεγχο των γραπτών μηνυμάτων, απαγόρευση κυκλοφορίας κι άλλα πολλά παρόμοια μέτρα.

Στην ιστορία πρωταγωνιστεί ο Άλεκ ένας δεκαεννιάχρονος φοιτητής, ο οποίος βιντεοσκοπεί χωρίς να το θέλει την δολοφονία ενός αλλοδαπού συμφοιτητή του από την αστυνομία. Η δολοφονία του νεαρού ξεκινά ένα ντόμινο που παρουσιάζει μια νέα αλήθεια, διαφορετική από αυτή που ήξερε ο Άλεκ. Η αλήθεια αυτή φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τις Αρχές που ψάχνουν απεγνωσμένα τον κάτοχο του βίντεο που απειλεί να γκρεμίσει όσα είχαν στήσει τόσα χρόνια.

Σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει η μικρή αδελφή του Άλεκ, Ρόζα. Τα παιδιά άλλωστε είναι η ελπίδα αυτού του κόσμου, σωστά;

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα πιο επίκαιρο από ποτέ, που είναι εδώ για να μας αφυπνίσει όσο είναι ακόμα καιρός. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζω το συγκεκριμένο βιβλίο και εξακολουθεί να με συναρπάζει. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Καλογραμμένο και σωστά δομημένο, είναι για παιδιά άνω των 15 ετών αλλά κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

Για μένα δικαίως κέρδισε τα βραβεία που του δόθηκαν. Συγκεκριμένα έχει κερδίσει:

  • Κρατικό Βιβλίο Παιδικής Λογοτεχνίας
  • Βραβείο Περιοδικού «ΔΙΑΒΑΖΩ»
  • Έπαινο Κύκλου Ελληνικού Βιβλίου

Να αφεθείτε και να το απολαύσετε!

Φιλιά, Χ.

link: Χνότα στο τζάμι – Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Χνότα στο τζάμι”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s